2010. május 5., szerda

Valós domborzat RailWorksben!

Sokan kérdezték, hogy miként lehet RailWorksben a valós domborzati képet izzítani, úgyhogy most álljon itt egy kis tutor erről a műveletről magyarul, mert ilyet még nem láttam a neten. Nem is kerestem, még mielőtt bárki linkelgetni kezdene.
1. Felmész a NASA honlapra, és ez most nem vicc. Ugyanis a NASA régebben elindította a Shuttle Radar Topology Mission (SRTM) projectjét, amely eredetileg az új rakéta irányítási rendszerhez készített igen nagy felbontású domborzati radarképeket. Ezeknek a képeknek a redukált verziói megtalálhatóak a NASA szerverein. Jelenleg itt található az, ami nekünk fontos: http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version2_1/SRTM3/Eurasia
2. Ez egyébként egy sima fájlmegosztás, és koordinátákra bontva megtalálhatóak a lefedett területek. Magyarország a északi szélesség 46-48 és a keleti hosszúság 19-22 között található, így amiket le kell tölteni, azok az N046E019-N046E022, az N047E019-N047E022 és az N048E019-N048E022 állományok.
3. Ha kibontottad az állományokat, abban találsz DEM fájlokat. A DEM egyébként a Digital Elevation Model elnevezés rövidítése, ezt a formátumot használták a régebbi rakétarendszerek is. Manapság már csak játékok és térképészeti programok használják. Ezeket a DEM fájlokat kell átmásolni a RailWorks könyvtárába, mert a program ezeket már tudja is használni.
4. A RailWorks főkönyvtára alatt hozz létre egy DEM könyvtárat, abban pedig az SRTM könyvtárat, így a szimulátor tudni fogja, hogy a NASA rendszerű adatmodellt kell használnia. (Más adatmodellt is képes fogadni egyébként.) Tehát így legyen: \RailWorks\DEM\SRTM. Ebbe a könyvtárba másold be az előzőleg
kibontott DEM állományokat.
5. A BlueprintEditorral hozz létre egy új pálya templatet. (RouteTemplate blueprint) A kezdő koordinátáknak adj meg valami olyat, ami biztosan Magyarország területére esik.
6. Indítsd el a szimulátort, és hozz létre egy új pályát az imént létrehozott template alapján. Ha minden rendben betöltődött, nem hibás a megjelenés, akkor a kívánt terület fölé navigálva nyomd meg a T billentyűt. Voila! Valós domborzat!
Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése